Home / ACTUALITATE / Deputatul PSD, Nicolae Bacalbaşa, își turna colegii la Securitate pentru excursii în străinătate

Deputatul PSD, Nicolae Bacalbaşa, își turna colegii la Securitate pentru excursii în străinătate

Într-o notă semnată pe 13 mai 1986, doctorul Nicolae Bacalbaşa le relata securiştilor ce se întâmplă în Camera Medicilor de la Secţia Arşi şi de la Secţia ATI.

Într-o notă semnată pe 13 mai 1986, doctorul Nicolae Bacalbaşa le relata securiştilor ce se întâmplă în Camera Medicilor de la Secţia Arşi şi de la Secţia ATI. În preambulul declaraţiei sale, se referă la „discuţii critice sau ostile la adresa sistemului nostru social la Secţia Arşi, Cabinetul Medicilor”. La 43 de ani se presupune că avea suficientă maturitate pentru a realiza care sunt consecinţele declaraţiilor sale, că în urma unor asemenea „turnătorii”, medicii ostili regimului comunist riscau să fie hărţuiţi de Securitate sau chiar arestaţi. Una dintre victimele lui Bacalbaşa este medicul Constantin Popa, al cărui frate fugise din ţară înainte de 1980. Ulterior, Popa nu a mai reuşit niciodată să meargă în vizită la fratele său. Nota semnată de Bacalbaşa este intitulată „notă explicativă” şi face parte dintr-un dosar de urmărire informativă a Securităţii care îi viza pe medicii din Galaţi.

O notă ce pune la zid duşmanii regimului comunist

În primul pasaj, Nicolae Bacalbaşa îşi declară loialitatea faţă de regim, lăudându-se chiar cu faptul că este un membru activ al PCR: „Personal nu am emis niciodată consideraţii critice la adresa sistemului nostru social. Nu am de ce mă plânge, personal am fost tratat cu consideraţie şi bunăvoinţă, sunt mulţumit de condiţiile mele de viaţă”. În continuare, Nicolae Bacalbaşa îl „toarnă” pe medicul Constantin Popa: „Am sesizat că doctor Popa Constantin are tendinţa de a ironiza realităţile noastre sociale şi i-am atras atenţia să înceteze întrucât riscă să depăşească cadrul legal. Situaţia aceasta a fost însă cu mult timp în urmă. De peste un an nu am nici un fel de relaţii cu acesta şi nici nu am fost în camera medicilor de la Secţia Arşi”.

Medici puşi rău cu activiştii, Miliţia şi Securitatea

În nota sa, Nicolae Bacalbaşa face eforturi pentru a demonstra cum se luptă cu duşmanii regimului comunist („Menţionez că atunci când în discuţii apăreau situaţii inacceptabile am luat întotdeauna atitudine”), în timp ce medicii din jurul lui îşi duc aversiunea faţă de sistem până la a refuza să acorde asistenţa medicală rudelor unor miliţieni. „Atunci când în raportul de gardă al Secţiei ATI doctor …….. a refuzat să administreze anestezia generală, de altfel programată, fiului colonelului ……… de la Miliţia Judeţeană lansându-se în consideraţii necorespunzătoare despre organele MAI, am atras public atenţia că asemenea discuţii nu le accept şi voi fi obligat să le sesisez dacă se vor mai repeta”. În alt pasaj, Bacalbaşa se referă la ostilitatea pe care sistematic o aveau alţi doi medici faţă de pacienţi cu funcţii, activişti sau miliţieni: „În repetate rânduri doctor ……. a calomniat privind evoluţia unor bolnavi, în special a celor ce deţineau funcţii de conducere sau erau înrudiţi cu astfel de persoane atât pe mine, cât şi pe doctor ….., medicul şef al secţiei. Am înştiinţat conducerea Direcţiei Sanitare asupra acestui fapt. Personal nu îmi pot reproşa nimic din comportamentul meu, acesta încadrându-se în cel de cetăţean român şi membru PCR”. În baza unor astfel de declaraţii, medicii despre care vorbea Bacalbaşa puteau fi arestaţi şi băgaţi la închisoare.

Miza „turnătoriilor”: excursiile în străinătate!

Nota explicativă arată şi care ar fi fost miza acţiunilor lui Nicolae Bacalbaşa: excursiile în străinătate, care se făceau, în funcţie de destinaţie, în RDG sau „ţări capitaliste”, numai cu aprobări de la Miliţie, Securitate şi Serviciul Paşapoarte al Miliţiei. „Atât doctor Popa Constantin, cât şi doctor …… au făcut cerere de a pleca turistic în Occident la rude, cereri ce le-au fost respinse. Aceasta i-a făcut să fie agresivi atât cu reprezentanţi ai organelor MAI, (doctor ……….. a jignit în spital în mod public pe ……. şi ……, colonelul ……., plutonierul …….. de la Serviciul de Paşapoarte şi alţii) cât şi cei care au călătorit. Întrucât eu fiind un om corect şi fără pată am plecat în excursiile în care am solicitat au lansat în spital zvonul că sunt agent al organelor MAI. Mai mult, au susţinut şi difuzat în spital că tatăl meu – profesor şi expert internaţional – şi-a datorat poziţia profesională faptului că a fost şi este agent al securităţii române şi că este o nulitate profesională ridicată de această organizaţie. Recent, doctor ……. şi doctor Popa făceau pariuri pe sticle de whisky în prezenţa doctor …. care poate confirma, că vor reuşi să mă împiedice atât pe mine cât şi pe soţia mea, să mai călătorim”, declară Nicolae Bacalbaşa în nota sa. (Sursa: romanialibera.ro)

Alegeri prezidențiale 2019. Pe cine votați?

View Results

Loading ... Loading ...

Sprijină proiectul DAC News donând prin PayPal, sau devino patronul nostru pe Patreon! Nu uita, peste 10.000 de persoane te așteaptă în grupul România EUROPEANĂ!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITIȚI ȘI:

De ce se luptă Daea cu cormoranii? Fiica acestuia deține o fermă piscicolă de 650 de hectare

EXPLOZIV! Dragnea i-a dat țeapă! Olguța Vasilescu își retrage candidatura de ministru – dacnews.net

Năsui, dezvăluiri incendiare: Cineva şi-a bătut joc de Dragnea. Cum să scoţi 10 milioane din 3?

Reacție disperată a infractorului față de UE. După logica PSD, ar trebui reluat și procesul lui Ceaușescu

loading...

About dacnews

Check Also

Guşă îngroapă Realitatea TV. L-au zdrobit la audienţă toate televiziunile de ştiri – dacnews.net

Realitatea TV începe să plătească preţul combinaţiilor făcute de Cozmin Guşă cu moguli penali ca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

google-site-verification: googlea11d5d961ce82f26.html
%d blogeri au apreciat: