Home / ACTUALITATE / Iohannis: Trebuie să acționăm. Eu m-am săturat de atâția penali și infractori în vârful politicii românești

Iohannis: Trebuie să acționăm. Eu m-am săturat de atâția penali și infractori în vârful politicii românești

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o nouă poziție foarte dură față de prezența numeroșilor politicieni cu probleme penale la vârful României. „Eu m-am săturat, vă spun, de atâția penali și infractori în vârful politicii romanesti”, a spus Iohannis.

„Cat de importantă este integritatea pentru schimbarea educației în România?”, l-a întrebat jurnalista Oana Dobre Dimofte.

„Ceea ce vedem în ziua de azi, în circul politic se datorează și faptului că s-a pus cam rar problema valorilor și a integrității în ultimii 30 de ani și ne dăm seama că s-a greșit profund. O societate este exact atât de bună cât este sistemul său educațional. Dacă vrem altceva… Eu m-am săturat, vă spun, de atâția penali și infractori în vârful politicii românești. Dacă vrem altceva, trebuie să acționăm (aplauze). O școală fără valori nu are valoare. Am ajuns în această situație pentru că am lăsat totul la voia întâmplării. Cred că putem mai bine. Sunt convins că putem mai bine, dacă nu aș fi convins că putem mai mult de atât, nu aș sta aici și nu aș prezenta acest program publicului”, a declarat Iohannis, miercuri, cu ocazia lansării proiectului România Educată.

Citește și ”Gâdea a recunoscut în direct la Antena 3 că este BOLNAV MINTAL. Așa o fi?

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Palatul Cotroceni că proiectul „Romania Educata”, pe care l-a inițiat și ale cărui rezultate au fost puse în dezbatere publică, este unul strategic, el subliniind că nu este o poveste politică sau programul său electoral.

„‘Romania educata’ este un proiect strategic, ‘Romania educata’ vrea să ajute la creionarea, la conceperea unui sistem educațional pentru România secolului XXI, vrea să ajute politicienii să vină cu politici educaționale bune, vrea să ajute pe dascăli să reușească să predea în așa fel încât să fie și ei, și elevii mulțumiți, dar și părinții, dar și angajatorii. Este un proiect care vrea să-l ajute pe directorul de școală să știe cum să gestioneze unitatea de care răspunde, pentru a avea rezultate bune. Dar care sunt rezultatele care se măsoară? Nu este chiar așa de simplu de găsit nici măcar acest răspuns. (…) ‘Romania Educata’ nu este un proiect de lege, nu este un rețetar simplu, nu este o poveste doar politică, nu este programul meu electoral, ‘Romania Educata’ este România noastră, a tuturor, pentru generațiile care vor veni”, a spus Iohannis.

El a subliniat că educația este baza generațiilor viitoare.

„O Românie educată este o Românie de succes, o Românie puternică, o Românie prosperă, o Românie care se profilează bine în rândul națiunilor. Asta ne dorim cu toții! Pentru asta am lucrat până acum, aproximativ doi ani. Între timp, avem un proiect bun, s-ar putea numi ‘un draft’, pe care îl punem astăzi în dezbatere”, a mai spus șeful statului.

Citește și ”PSD anunță că Diaspora va fi ELIMINATĂ din procesul de vot din România

Potrivit lui, în prezent, există elite în educație, însă 40% dintre absolvenții ciclului gimnazial sunt analfabeți funcțional, subliniind că aceasta este o mare problemă.

„20% dintre copiii României pleacă înainte să termine școală. Unde pleacă? Nu prea știm. Sunt copiii cărora le fură cineva șansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte puțini pot fi recuperați. Deci, avem rezultate, ca să zicem așa, amestecate. Nu e bine! Dacă vrem însă să construim un sistem foarte solid, trebuie să ne punem întrebarea: ce fel de pregătire vrem să dăm tinerelor generații? Pentru ce anume să îi pregătim? Pentru viață, da; pentru o carieră, da; pentru o meserie, sigur că da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX? Este un pic greșit. Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului al XXI-lea, evident, dar care sunt acestea?”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a apreciat că în viitor foarte multe meserii vor dispărea și că în acest context trebuie atenție la pregătirea elevilor.

„E nevoie de analize, de studii aprofundate, de foarte multă grijă cum concepem acest sistem pentru viitor și de asta se ocupă ‘Romania educata’. Nu este vorba de o poveste care sună frumos la televizor, pe urmă plecăm acasă și ne vedem de treabă. Este vorba despre ce facem noi cu România. Acest rezultat al educației va defini societatea de mâine. Așa cum îi educăm pe tineri, așa va arăta societatea de mâine. Dacă le dăm o educație serioasă, orientată spre viitor, vom avea o Românie performantă, dacă nu, vom avea o Românie fără performanțe notabile. (…) Acest proiect a fost inițiat de mine împreună cu echipa mea, dar acest proiect este al dumneavoastră, este al elevilor, al studenților, al profesorilor, este un proiect al societății românești, fiindcă dacă răspunsurile au fost foarte diferite la întrebări, legitim, corect, un lucru au știut toți: trebuie făcut ceva pentru a îmbunătăți sistemul acest fapt – toți au înțeles de la început, au subliniat nevoia de îmbunătățire – ne încurajează mergem departe”, arătat Iohannis.

El arătat se dorește un sistem educațional de calitate flexibil.

„Ambitia mea este niciun copil din , niciun tânăr din nu . Trebuie găsim soluții care- integrează pe toți. amintiți? Am avut, cred acum doi ani, un Bac la care au picat . Este o așa ceva este cea pentru sistemul actual. Nu ne permitem pierdem niciun copil . îmi doresc eu cu proiectul ‘Romania educata”‘, menționat Iohannis.

Citește și ”BREAKING Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților

Șeful statului prezentat câteva propuneri din proiect.

Dezvoltarea unui sistem de educație profesională performant. De ani de zile vorbim de educația duală, de educația profesională, de o pregătire în funcție de interes, în funcție de capacitate, asta așteaptă și mediul privat de la noi, așteaptă o diversificare și pregătire serioasă, de calitate, de la meseriași până la inginer sau specialist IT. Propunem creșterea conectivității internaționale, învățământului superior, schimbul de idei. Nu vrem să ne izolăm, vrem să fim conectați la sistemul european, la sistemul internațional, extinderea accesului la educație timpurie, adică creșe, grădinițe, pentru cât mai mulți copii încă de la o vârstă fragedă. Asta atinge două chestiuni esențiale: una – acești copii sunt pregătiți mai bine pentru școală; doi – îi lasă pe părinți să meargă la serviciu. Regândirea evaluării elevilor și studenților: evaluarea pe care o folosim noi este cam la nivelul anilor, nu știu, ’60, ’70, le dăm note, trecem în catalog, facem mediile, la sfârșitul anului facem statistici, hârtii peste hârtii, le trimitem la inspectorat, la minister. Și? Cred că nu este suficient, această evaluare trebuie să genereze un feedback pentru fiecare elev în parte, pentru fiecare părinte în parte, în așa fel încât lucrurile să se constituie instrumente eficiente nu numai de evaluare, ci și de corectare, de îmbunătățire a performanțelor și – de ce nu? – de corectare a sistemului. Mult de lucru. Dezvoltarea unui sistem mai bun de formare a cadrelor didactice. Ca să funcționeze, avem nevoie de dascăli dedicați, bine formați, cu performanțe notabile, respectați în societate, remunerați corespunzător, cu o bază materială serioasă, adaptată nevoilor unei școli moderne”, a mai arătat Iohannis. (Sursa: Aktual24.ro)

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

loading...

About dacnews

Check Also

DEZVĂLUIRI Dăncilă este atât de proastă încât nu poate reproduce nici măcar ce i se șoptește în cască

Rareș Bogdan a anunțat, miercuri, la Realitatea TV, că una dintre cauzele pentru care premierul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

google-site-verification: googlea11d5d961ce82f26.html
%d blogeri au apreciat: